Zaštitnici prirode traže od UN da zdravu prirodu proglase ljudskim pravom

Gobalno partnerstvo za zaštitu ptica i prirode “BirdLife International”, čiji je partner i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, zatražilo je danas, na Dan planete Zemlje, u otvorenom pismu od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) Antonia Guteresa, da UN proglasi zdravo prirodno okruženje fundamentalnim ljudskim pravom. Pismo poziva UN da, kao odgovor na pandemiju korona virusa, doda “Prilog 31” Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima, koji bi uključivao univerzalno pravo na zdravo prirodno okruženje, zagarantovano javnim politikama, vodjeno održivošću, naučnim činjenicama i tradicionalnim znanjima.

Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, podseća se, nastala je “iz pepela Drugog svetskog rata u kojoj su prvi put mapirana osnovna ljudska prava koja se moraju zaštititi na globalnom nivou”. Njenih 30 priloga pokrivaju teme kao što su mučenje, ropstvo i obrazovanje, ali izostaje važan segment, nema ni reči o očuvanju prirodnog okruženja od koga zavisi čovek i ceo život na Zemlji.

U pismu se poziva da se “Prilog 31” pravo na zdravo prirodno okruženje hitno uvrsti na Dnevni red samita Generalne Skupštine UN-a posvećenog biodiverzitetum u septembru ove godine, sa konačnim ciljem njegovog odobrenja u decembru 2023. godine, kada će se obeležiti 75. godišnjica usvajanja Univerzalne deklaracije od strane Generalne Skupštine UN-a.

Foto: Pixabay

Ukoliko bude usvojen, ovaj amadman će biti prva dopuna, još od 1948. godine, kada je ovaj dokument nastao.

Pismo je deo je šire inicijative ka poboljšanju javnih politika koje se odnose na klimu i prirodu na kraju UN decenije posvećene biodiverzitetu i otvoren je poziv celokupnom društvu da se uključi u spasavanje planete.

“Pandemija Covid-19 je najveća globalna kriza još od Drugog svetskog rata. Iako je pandemija pogubna, takodje pruža svetskim liderima šansu, ali i obavezu, da transformišu društvo i u vremenu koje nam dolazi zaštitite našu i dobrobit budućih generacija”, kazala je izvršna direktorka “BirdLife International” Patricia Zurita.

Ona je istakla da zdravlje planete Zemlje jeste i zdravlje čovečanstva.

“Mi ljudi se oslanjamo na prirodu zarad našeg opstanka i zdravlja zajednice, ali naše ponašanje je poremetilo prirodni balans Zemlje”, rekla je Zurita.

U saopštenju se navodi da se čovečanstvo nalaz stisnuto izmedju kriza klimatskih promena i gubitka biološke raznvrsnosti, koje su suočile više od milion vrsta sa opasnošću od iščezavanja, a sve to negativno utiče i na zdravlje ljudi.

Istaknuto je da je izvor trenutne pandemije gubitka staništa i ilegalna trgovina divljim životinjama i ukazano da gubitka biološke raznvrsnosti i pandemija korona virusa ponavlja potrebu i pruža mogućnost da čovečanstvo bude odvažno, odlučno i radi zajedno na rešavanju problema.

“‘Prilog 31’ biće poklon svetu i budućim generacijama. Nema pogodnijeg trenutka za lansiranje manifesta od Dana planete Zemlje”, rekao je generalni direktor SEO/BirdLife (BirdLife-ov partner u Španiji) Asunsion Ruis (Asuncion Ruiz).

Po njegovim rečima, umesto da uče iz trenutne krize, neki lideri je cinično koriste kao izgovor da se povuku iz zaštite životne sredine.

“Obezbeđivanje zdravog prirodnog okruženja kao univerzalnog ljudskog prava biće potez od kojeg će čovečanstvu imati koristi u narednim vekovima, i to je jedini način za postizanje ciljeva UN-a za održivi razvoj”, rekao je Ruis.

Izvor: Beta, Zelena Srbija

Author: Ekoform

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *