Utvrđen Predlog Pregovaračke pozicije Srbije za Poglavlje 27 o životnoj sredini

Ministarstvo Srbije za zaštitu životne sredine je završilo Predlog Pregovaračke pozicije za Poglavlje 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene.

Foto: Youtube

To je danas objavio ministar Goran Trivan i naveo da je izrada tog dokumenta preduslov za otvaranje Poglavlja 27 u pregovorima o prijemu Srbije u Evropsku uniju (EU) “Vlada Srbije trebalo bi da na današnjoj sednici ili na nekoj od narednih, usvoji taj predlog”, kazao je Trivan na godišnjoj konferenciji za novinare o radu njegovog ministarstva u ovoj godini i planu za narednu.

On je istakao da je Evropska komisija dala najviše ocene tom dokumentu. 

Izrada Predloga je “kruna uspehe Ministarstva” jer je završena godinu dana pre roka, rekao je Trivan.

Dodao je da će, pošto ga Vlada Srbije usvoji, taj dokument, kao zvaničan, biti poslat Evropskoj komisiji, te će EU odlučiti o otvaranju Poglavlja 27 za šta je, kako je naglasio, Srbija spremna.

Istakao je da su se stručnjaci koji su radili na tom dokumentu trudili da za Srbiju obezbede što više prelaznih perioda za prilagodjavanje, da bi se privredi olakšalo da dostigne tražene standarde EU.

Ministar je podsetio da je Poglavlje 27 “jedno od najzahtevnijih, najskupljih i najobimnijih” u pregovorima o prijemu Srbije u EU i naglasio da će svaki potez koji se bude utvrdio pregovorima, uticati na čitavo društvo i privredu.

Procenjenio je da bi Srbija, da bi dostigla standarde EU u zaštiti životne sredine, trebalo da u narednih nekoliko decenija u to uloži najmanje 15 milijardi evra.

Izvor: Beta, Zelena Srbija

Author: Ekoform

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *