Trivan: Srbija će se suočiti s više nepogoda zbog bržeg zagrevanja klime

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da se region u kome se nalazi Srbija zagreva brže od svetskog proseka, te će se Srbija u bliskoj budućnosti suočiti s povećanim brojem elementarnih nepogoda, kao što su suše i poplave.

Foto: Pixabay

On je istakao da se “čovek mnogo godina ponašao neodogovorno prema prirodi”, a da je “proces vekovnog zagadjivanja atmosfere” fosilnim goriva, ugljen-dioksidom, metanom i drugim materijama iz industrije i saobraćaja doprineo povećanju “efekata staklene bašte”.  

“Razvijanje efikasnog globalnog odgovora na globalno zagrevanje je urgentna potreba naše civilizacije jer su klimatske promene na delu, promena klime je očigledna i već rezultira ekstremnim promenama vremena”, izjavio je Trivan na konferenciji “Poplave u Srbiji Prevencija, reakcija, oporavak Naučene lekcije, naredni koraci”, saopštilo je njegovo ministarstvo.

Trivan je dodao da je Srbija “uložila milijarde” u “protivbujične objekte”, i da je zato važno da se, “svesni uzroka i posledica poplava 2014. godine”, čitavo društvo pripremi i “preventivno odgovori” na moguće nove rizike i štetu izazvanu ekstremnim vremenskim prilikama.

Beta, Zelena Srbija

Author: Ekoform

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *