Svetski dan voda

Ministarstvo zaštite životne sredine ukazalo je danas, povodom Svetskog dana voda 22. marta, na značaj zaštite i očuvanja vode kao resursa.

Pod sloganom “Voda i klimatske promene i njihova neraskidiva povezanost” Ujedinjene nacije žele da podsete da je voda najvažniji resurs i da podignu globalnu svest o važnosti zaštite voda, navelo je u saopštenju ministarstvo.

Dodaje se i da ovogodišnja kampanja treba da poveća svest o uticaju ljudskog faktora na smanjenju poplava, suša, nestašica i zagadjenja vode u borbi protiv klimatskih promena.

Ministarstvo zaštite životne sredine ukazalo je da su od nedavno aktuelne poruke o potrebi i važnosti pranja ruku kako bi se zaštitili od novog opasnog korona virusa i da se treba zapitati kako je onima koji u svojim domovima nemaju pijaću vodu.

Foto: Pixabay

“Srbija je u regionu najmanje bogata površinskim, autohtonim vodama. Zato smo otpočeli realizaciju strateških planova u oblasti prerade otpada i otpadnih voda izgradnjom postrojenja za njihovu preradu i pripremili projekno-tehničku dokumentaciju za gradnju novih”, navedeno je u saopštenju.

Prema navodima ministarstva, potvrda strateške opredeljenosti i posvećenosti Vlade Srbije rešavanju ekoloških problema i borbe sa klimatskim promenama je usvojena i u Brisel poslata Pregovaračka pozicija za Poglavlje 27 i nedavno završen Nacrt Zakona o klimatskim promenama.

Izvor: Beta, Zelena Srbija

Author: Ekoform

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *