Švedski naučnici: Još su Vikinzi pisali o opasnoj promeni klime

Jedan napis “runskim pismom” iz vikinške ere, uklesan u kamen i čuven medju stručnjacima, možda je zapis o strahovanju od klimatske katastrofe u Skandinaviji iz 9. veka, pokazalo je novo istraživanje tima švedskih univerzitetskih stručnjaka.

Foto: Pixabay

Na steni nazvanoj “Rok”, kod jezera Vatern u centralnoj Švedskoj, uklesan je, kako se veruje, najduži poznati “runski napis” na svetu. Sastoji se od više od 700 “runa” slova abecede staronemačkog jezika.

Istraživači dugo smatraju da je ta stena od pet tona, visoka 2,5 metra, spomenik mrtvom sinu, s napisom o junačkim pričama o vikinškim kraljevima i bitkama u kojima su se borili.

Ali, četvorica švedskih naučnika koja su se udružila da protumače taj napis, u radu objavljenom ove nedelje pišu da se u nekoliko delova tog teksta pominje prirodna opasnost, a ne vojna bitka.

“Verujemo da se tu govori o kosmičkoj ravnoteži”, rekao je profesor Univerziteta u Geteborgu, Per Holmberg, koji je predvodio studiju.

“Možda smo se do sada previše fokusirali na važnost vojne sile u tom tekstu, ali da u tom napisu je važnija religijska moć da se kosmos održi zajedno”, dodao je Holmberg.

Napis na steni o “smrti sunca pre devet generacija” mogao bi se odnositi na ekstremno hlađenje klime 535-536. godine, koje je prouz18rokovalo izostanak roda useva i glad širom sveta.

“Moćna elita vikinškog doba sebe je videla kao garante dobre žetve”, rekao je Olof Sundkvist, profesor istorije religije na Univerzitetu u Stokholmu. “Oni su bili vođe kulta za koji se verovalo da održava krhku ravnotežu svetlosti i tame”, objasnio je on.

“Norska” svernogermanska mitologija opisuje “Fimbulvinter” brutalnu zimu koja je prethodila “kraju sveta”. U 9. veku je bilo razloga da Vikinzi strahuju da će takva zima doći i zbrisati sav život na Zemlji, rek18ao je profesor arheologije sa Univerziteta u Uppsali Bo Graslund.

“Pre no što je podignut runski kamen Rok, bilo je mnogih događaja koji su verovatno izgledali krajnje zloslutno: jaka solarna oluja obojila je nebo u dramatične nijanse crvene, prinosi useva su bili mali zbog izuzetno hladnog leta, a kasnije je pomračenje Sunca nastupilo jednog jutra18 odmah posle svitanja dana”, rekao je Graslund.

“Čak i samo jedan od tih događaja bio bi dovoljan da medju Viknzima stvori strah od drugog ‘Fimbulvintera’ “, rekao je on.

Izvor: Beta, Zelena Srbija

Author: Ekoform

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *