Sve više disajnih problema u Brazilu zbog požara u Amazoniji

Dugotrajan dim od požara u amazonskoj prašumi navodno je doveo do povećanja disajnih problema u Brazilu, naročito kod dece i starijih osoba.

Infografika: Požari u Amazoniji

Medicinska sestra Elane Dias iz Porto Velja, glavnog grada brazilske savezne države Rondonija, rekla je juče da su deca najviše pogodjena i da imaju disajnih problema, dok je s petogodišnjim sinom Eduardom čekala pregled u bolnici.

Broj ljudi kojima je pomoć ukazana zbog respiratornih problema naglo je povećan prethodnih dana u lokalnoj bolnici Deca Kozme i Damjana.

Pedijatar i pomoćnik direktora te bolnice Danijel Pires rekao je za lokalni list da “suvo vreme i dim stvaraju mnoge probleme kod dece, kao što su upala pluća, kašalj i lučenje sekreta”.
On je kazao da je broj takvih slučajeva više nego udvostručen od početka avgusta.

Strahovanja zbog uticaja dima na zdravlje sve su veća sa širenjem požara. Od početka godine u Brazilu je zabeleženo 77.000 požara, od kojih je polovina izbila u oblasti Amazona, a većina u poslednjih mesec dana.

Infografika “Požari u Amazoniji” je izrađena u okviru projekta Društva za zaštitu životne sredine Ekoform, koji je podržan od strane Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda.

Author: Ekoform

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *