Šest lokalnih samouprava potpisalo sporazum o zajedničkom upravljanju komunalnim otpadom

Gradonačelnica Kruševca i predsednici opština Aleksandrovac, Brus, Varvarin, Ćićevac i Blace potpisali su u Kruševcu Sporazum o zajedničkom obavljanju poslova upravljanja komunalnim otpadom.

Foto ilustracija: Pixabay

Sporazum je, kako je saopšteno prilikom potpisivanja, osnova za izgradnju regionalne deponije u Kruševcu, koja bi trebalo da bude završena do početka 2022. godine, kada bi tu počeo da se odlaže komunalni otpad sa područja šest lokalnih samouprava.

Uključenost više lokalnih samouprava u ovaj projekat kao posebno važno je navela ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je prisustvovala potpisivanju sporazuma.

“To znači da ćemo imati zdraviju i čistiju životnu sredinu i zato sam ovde da pošaljem poruku i svim ostalim lokalnim samoupravama da je ovo pitanje budućeg razvoja. Transportna infrastruktura i energetska infrastruktura su važne, ali podjednako je važna i komunalna”, kazala je ona podsetivši da Vlada Srbije u saradnji sa nemačkom vladom, osim ovog realizuje brojne druge projekte ukupne vrednosti 250 miliona evra.

Budžet programa koji se odnosi na uspostavljanje sistema za integrisano upravljanje otpadom u regionu Kruševca i Vranja, odnosno Rasinskog i Pčinjskog okruga, iznosi 33 miliona evra, od čega je 22 miliona evra iz zajma nemačkog KfW–a dok su 11 miliona evra bespovratnih sredstava.

Direktor beogradske kancelarije KfW-a Arne Goss kazao je da je ovo prvi korak ka uspostavljanju efikasnog sistema upravljanja otpadom i podsetio da je Nemačka podržala Srbiju sa oko dve milijarde evra, od čega je 70 odsto namenjeno projektima koji doprinose zaštiti životne sredine.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović kazala je da se u tom gradu sa 95 odsto teritorije organizovano odnosi smeće, čime je omogućeno da ovaj kraj ima čiste reke  kao i manje divljih deponija.

Izvor: Beta, Zelena Srbija

Author: Ekoform

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *