Predsednik Brazila nazvao ‘otpadom’ ekološku organizaciju Grinpis

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro nazvao je danas “otpadom” ekološku organizaciju “Grinpis” (Greenpeace) što je novi napad tog ekstremnog desničara na tu nevladinu organizaciju koja njegovu politiku o Amazoniji smatra štetnom.

“Ko je ‘Grinpis’? Kakvo je to smeće koje se zove ‘Grinpis’? To je otpad!”, rekao je Bolsonaro novinarima u Braziliji.

Brazilski predsednik je to odgovorio na pitanje o tome što “Grinpis” kritikuje obnavljanje rada Saveta za Amazoniju, osnovanog 1995. godine radi koordinacije državnih mera prema toj oblasti, ali godinama ne radi.

Brazilska vlada u utorak je odlučila da obnovi rad tog saveta koji će biti pod nadležnošću potpredsednika uz učešće 14 ministarstava. Medjutim u tome neće učestvovati vlasti amzonskih područja što je izazvalo kritiku.

“Taj savet nema plan, ni cilj, ni budžet. Neće se protiviti anti-ekološkoj politici vlade i nema za cilj borbu protiv seče šuma”, ocenio je “Grinpis”.

Foto: Pixabay

U prvoj godini mandata Bolsonara 2019. godine, seča šuma je porasla za 85 odsto u odnosu na 2018. godinu.

Povećanje šumskih požara u avgustu i septembru u Brazilu izazvalo je zabrinutost medjunarodne zajednice, ali je Bolsonaro te kritike ocenio kao pretnju suverenitetu Brazila u amazonskom području.

Izvor: Zelena Srbija, Beta

Author: Ekoform

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *