Otvoren Sajam hortikulture na Beogradskom sajmu

Medjunarodni Sajam hortikulture otvoren je danas na Beogradskom sajmu pod sloganom “Bašta u srcu grada” i trajaće do subote 20. juna.
Sajam je otvorio državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Srbije Velimir Stanojević koji je rekao da je organizovanje ove manifestacije dobar putokaz Beogradskog sajma za novi početak.

Foto ilustracija: Pixabay

“Dobar pokazatelj za dalji razvoj hortikulture je da proizvodnja cveća i ukrasnog bilja u Srbiji raste, trenutno imamo 550 hektara pod sadnicama, a ohrabrujuć je podatak da je preko 200 hektara površine cveća u zaštićenom prostoru”, istakao je Stanojević.

On je dodao i da se na sajmu predstavljaju i voćari, vinogradari, povrtari, kao i ljudi koji se bave prikupljanjem i preradom lekovitog bilja.

Na 25. Međunarodnom sajmu hortikulture učestvuje više od 80 izlagača, najviše domaćih, ali su preko svojih distributera i predstavnika zastupljene firme iz Nemačke, Italije, Slovenije i Švedske.

Govoreći o 23. Izložbi lekovitog bilja i preparata od meda Darovi prirode, koja je prateći deo Sajma hortikluture, Stanojević je istakao da u Srbiji 1,3 miliona košnica daju 11.000 tona meda.

Pored te izložbe održavaja se Izložba baštenskih i parkovskih mašina i prateće opreme “MotoPlantExpo” i Izložba organske proizvodnje “Organic Fest”.

Izvor: Beta, Zelena Srbija

Author: Ekoform

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *