Nobelovci traže hitne mere protiv klimatskih promena

Tri dobitnika Nobelove nagrade za 2019. zatražila su danas hitne mere protiv klimatskih promena, javila je švajcarska Radio-Televizija (RTS) na francuskom jeziku.

Švajcarac Didije Keloz, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za fiziku, izjavio je da čovek ne bi mogao da živi na drugoj planeti osim na Zemlji i dodao da treba “iskoristi vreme i energiju kako bi se popravile štete koje je učinio” protiv klime.

Francuskinja Ester Diflo, dobitnica Nobelove nagrade za ekonomiju, upozorila je da globalno zagrevanje može u skorijoj budućnosti da ugrozi rezultate borbe protiv siromaštva.

Infografika: Klimatske promene

Klimatske promene na različite načine pogadjaju stanovništvo. “Zbog toga je odgovornost nas u bogatim zemaljama da ograničimo potrošnju”, dodala je ona.

Britanac Majkl Stenli Vitingam, dobitnik Nobela za hemiju, pozvao je na pragmatizam navodeći da je krajnje vreme za rešavanje problema.

Laureati su to rekli na tradicionalnoj konferenciji za novinare u Stokholmu uoči svečanog uručenja nagrade koje je zakazano kao svake godine 10. decembra, na dan kada je preminuo Alfred Nobel po kojem nagrada nosi ime.

Izvor: Beta, Zelena Srbija

Author: Ekoform

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *