Ministri EU pozivaju na ‘zeleni’ oporavak od pandemije

Evropski ministri zaštite životne sredine su danas pozvali da se pri planiranju oporavka od pandemije korona virusa uzmu u obzir pitanja zaštite životne sredine i klime.

Sada je vreme za borbu protiv epidemije, ali “trebalo bi da se pripremimo za rekonstrukciju naših ekonomija uvodjenjem planova za oporavak čiji je cilj da se Evropi i njenim građanima omogući i održivi napredak”, pišu oni u tekstu na sajtu climatechangenews.com

“Moramo odoleti iskušenju kratkoročnih rešenja kao odgovoru na krizu koja preti da na više decenija zatvori EU u ekonomiji fosilnih goriva”, upozoravaju oni.

Foto: Pixabay

“Pouka iz Covid-19 je da je neophodno brzo delovati. Stoga moramo zadržati ambicije da smanjimo rizike i troškove neaktivnosti u oblastima klimatskih promena i gubitka biološke raznolikosti”, pišu oni.

Oni pozivaju na “zajednički evropski odgovor” u okviru evropskog “Zelenog sporazuma” koji je najavila Evropska komisija i traže “povećanje investicija, posebno u oblastima održive mobilnosti, obnovljivih izvora energije, obnove zgrada, istraživanja i inovacija, obnavljanja biodiverziteta i cirkularne ekonomije”.

“Moramo poslati snažnu političku poruku svetu i našim građanima da će EU biti primer i u ovim teškim vremenima, i utrti put ka ugljeničnoj neutralnosti i poštovanju Pariskog sporazuma”, pišu ministri.

Tekst su potpisali ministri Austrije, Danske, Italije, Finske, Latvije, Luksemburga, Holandije, Portugalije, Španije i Švedske, a naknadno i Francuske.

Devet nevladinih organizacija podržalo je tu inicijativu evropskih ministara.

Izvor: Beta, Zelena Srbija

Author: Ekoform

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *