Italijanske bolnice u problemu sa nagomilanim medicinskim otpadom

Italijanske bolnice suočene su sa velikom količinom medicinskog otpada, potencijalno kontaminiranim, poput bolnice u Kremoni u Lombardiji gde se količina otpada za mesec dana udvostručila.

Foto: Pixabay

“U odnosu na period pre pandemije, specijalan otpad, potencijalno kontiminiran udvostručen je, čak i utrostručen”, rekla je televiziji Frans pres Maria Rozaria Vino iz kontrole za upravljanje otpadom u bolnici u Kremoni.

Uprava bolnice je obučila zaposlene kako se upravlja opasnim otpadom, zahtevajući od svakog da nosi masku, rukavice, naočare i zaštitne kombinezone.

“Rizik je povećan zato što radimo sa potencijalno inficiranim otpadom… Preduzeli smo sve mere predostrožnosti”, istakao je jedan tehničar za upravljanje otpadom.

Direktor bolnice Lorenco Kameli je rekao da operateri koji su zaduženi za uklanjanje otpada nisu suočeni sa rizikom drugačijim od onog koji je postojao pre pandemije.

U svakoj službi je preuređena jedna prostorija za skladištenje te vrste otpada, a osoblje može u njoj ostati najduže dva sata.

Taj otpad se testira na radioaktivnost i može ostati uskladišten najviše pet dana, nakon čega se izbacuje i uništava.

“Odgovorni za transport dobijaju već zatvoreni kontejner sa otpadom i nema dodatnog rizika po njih”, dodao je Kameli.

U Lombardiji, italijanskom regionu koji je najviše pogodjen korona virusom, umrlo je 13.500 ljudi od posledica pandemije.

Izvor: Beta, Zelena Srbija

Author: Ekoform

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *