Građani Beograda danas na biciklima, sve ‘Samo ne autom’

Beogradsko Udruženje građana “Ulice za bicikliste” danas po 102. put, kao i svake poslednje subote u mesecu, priredjuje zajedničku mesečnu biciklističku vožnju “Kritična masa”, ovog puta u okviru akcije “Samo ne autom” započete tokom Evropske nedelje mobilnosti.Okupljanje gradjana koji bicikle koriste ko prevozno sredstvo, i svih drugih koji žele da im se pridruže, je danas, u subotu, u 16.30 na Trgu Nikole Pašića, a vožnja gradskim ulicama uz muziku i obezbedjenje saobraćajne policijsko počinje u 17.00 sati.

Foto: Pixabay

“Kritična masa” nosi poruku o zaštiti životne sredine, promoviše bicikl kao prevozno sredstvo i motiviše ljude da što češće sednu na bicikl umesto u automobil, navelo je Udruženje “Ulice za bicikliste”.

“Ulice za bicikliste” I portal “Bajsologija” već četvrtu godinu uzastopno, u okviru “Evropske nedelje mobilnosti” organizuju “izazov” “Samo ne autom”, pozivajući građane da jedan dan na posao krenu biciklom, pešice, trotinetom ili javnim prevozom, a ne automobilom kako mnogi čine.

Cilj takmičenja-“izazova” je da se ulice rasterete saobraćaja, da vazduh bude čistiji, a grad bezbedniji piše u najavi udruženja.

Izvor: Beta, Zelena Srbija

Author: Ekoform

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *