Fabrika ‘Nestle’ u Surčinu obustavlja odlaganje smeća na deponije

Fabrika kompanije za proizvodnju hrane i pića “Nestle” u Srbiji, “Surčin Nestle Adriatic S”, danas je saopštila da u potpunosti obustavlja odlaganje smeća na deponije. Svi proizvodni procesi u pogonima prilagodjeni su tako da se materijal koristi više puta.

Nestle logo

Tako se sav otpad upotrebljava ponovo, reciklira ili spaljuje radi proizvodnje energije, te nijedan, čak ni najmanji njegov deo, ne završava na deponijama, piše u saoštenju.

Firna “Nestle” se ranije obavezala da će to postići do 2020. godine, i do toga je došla u fazama, pošto je komunalni otpad fabrike prvobitno smanjen za 80 odsto.

Ta inicijativa je deo globalne strategije kompanije “Nestle”, s ciljem da svih njenih više od 400 fabrika u svetu postigne “nulto odlaganje smeća na deponije” (Zero Waste to Landfill).

“Ekološka osvešćenost”, istakla je Tanja Žigić, direktorka fabrike “Surčin Nestle Adriatic S”, već dugo je u fokusu poslovanja kompanije.

Najnoviji uspeh “posmatramo kao veliki korak ka postizanju ostalih ciljeva na kojima radimo kako bismo smanjili svoj uticaj na životnu okolinu”, rekla je Žugić i naglasila: “Želimo da pomognemo odrastanje zdravijih generacija i uradimo sve što možemo kako bismo planetu sačuvali za našu decu”.

“Nestle” u Srbiji sarađuje i sa više od 10 reciklažnih postrojenja.

Globalna strategija te kompanije je da do 2025. godine može da se reciklira 100 odsto ambalaže koja se koristi u proizvodnji.

Kompanija se takođe obavezala da će raditi na tome da se u Evropi do 2025. godine 100 odsto PET ambalaže i čepova prikuplja s tržišta i predaje pouzdanim reciklerima.

Do sada najveće ulaganje “Nestle-a” u Srbiji u zaštitu okoline je izgradnja savremenog postrojenja za preradu otpadnih voda, što je koštalo 1,2 miliona evra.

“To ulaganje je omogućilo smanjenje potrošnje vode za 50.000 kubnih metara godišnje, što je jednako zapremini 20 olimpijskih bazena”, rekla je Žigić.

Ta kompanija je prošle godine investirala 30.000 evra u LED osvetljenje, čime je potrošnju električne energije smanjila za 70 odsto.

Firma “Nestle” je u Srbiji uložila i 15.000 evra u infrastrukturu za razvrstavanje i transport otpada, i za opremanje “reciklažnog dvorišta” u fabrici u Surčinu.

Jednim od najboljih rezultata “ekološki osvešćenog poslovanja” na lokalnom nivou smatra se smanjenje proizvodnje uglen-dioksida (CO2) za 4,1 odsto 2018. godine u odnosu na godinu pre.

Izvor: Beta, Zelena Srbija

Author: Ekoform

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *