Evropska agencija: Maj 2020. najtopliji do sada

Maj 2020. bio je u svetu najtopliji maj dosad, po službi EU za klimatske promene Koprernikus, koja navodi da su temperature bile znatno iznad normale, posebno na Arktiku. 
“Maj ove godine je bio 0,63 stepena Celzijusa topliji od proseka za maj 1981-2010, što znači da je to najtopliji maj od kada se vode podaci. Bi je topliji i od maja 2016. i maja 2017.”, saopštila je danas klimatska služba Kopernikus.
Najviše temperature u odnosu na normalu, i čak “vrlo nenormalne” izmerene su u Sibiru gotovo 10 stepeni Celzijusa iznad normale. Na rekama Ob i Jenissej, na severozapadu tog regiona, nikad toliko rano kao ove godine, u maju, nije počelo topljenje leda, navodi Kopernikus.

Foto: Pixabay

Proleće je takođe bilo posebno blago na velikom delu regiona Severnog pola, posebno na zapadu Alaske, a blago vreme je bilo i na Južnom polu.
Na svetskom nivou evropska služba navodi da su dvanaest poslednjih meseci od juna 2019. do maja 2020. po toploti jednaki najtoplijem zabeleženom periodu od godinu dana (oktobar 2015. septembar 2016.), sa 0,7 stepeni Celzijusa iznad normale.
Zbog klimatskog zagrevanja izazvanog emisijom gasova sa efektom staklene bašte što je posledica ljudskih aktivnosti, planeta je već za jedan stepen Celzijusa toplija nego pre industrijske ere. To izaziva sve više ekstremnih meteoroloških događaja kao što su vrućine, suše ili poplave.Prošla, 2019. godina bila je druga najtoplija godina na svetu, posle 2016. godine.
Stručnjaci očekuju da će prosečna temperatura u svetu taj rekord potući u narednom petogodišnjem periodu od 2020. do 2024.

Izvor: Beta, Zelena Srbija

Author: Ekoform

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *