Društvo za zaštitu ptica: Kod Bačke Topole otrovano 18 ptica i životinja

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da je unutar i oko Parka prirode “Bačkotopolske doline” pronađeno 50 zatrovanih mamaca i 18 uginulih životinja i pozvalo policiju i tužilaštvo da pronađu i kazne počinioce.

Foto ilustracija: Pixabay

U saopštenju se ističe da je jasno da je u pitanju namerno i organizovano trovanje divljih životinja, verovatno usmereno ka divljim grabljivcima poput lisica i šakala.

Kako je navedeno, udruženje je alarmirao ribočuvar zaštićenog područja Parka prirode “Bačkotopolske doline”, koji je u nedelju prijavio dve mrtve jedinke strogo zaštićenih ptica, mišara i eja močvarice, pored kojih su primećeni komadi mesa prebojeni crvenom supstancom.

Nakon toga je uz asistenciju službenika Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, policije, predstavnika upravljača zaštićenog područja i članova Ekološkog društva “Arkus”, unutar i oko Parka prirode “Bačkotopolske doline” otkriven “do sada nezabeležen slučaj namernog trovanja divljih životinja”.

“Stradalo je šest jedinki eja močvarica i dva mišara koji su strogo zaštićeni, te četiri gavrana, dve sive vrane, dve svrake, jedan gačac i jedna lisica, koje su zaštićene vrste”, navodi se u saopštenju.

Iz tog udruženja poručili su da strahuju da je na terenu ostao nepoznat broj zatrovanih mamaca budući da ih je teško pronaći u vegetaciji koja buja, i da može doći do novih stradanja zaštićenih i ugroženih divljih vrsta.

“Izgled zatrovanih mamaca i položaj tela uginulih životinja ukazuju da je ponovo korišćen zabranjeni preparat Furadan. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apeluje na policiju i tužilaštvo da ovaj slučaj hitno istraže i pronadju počinioca jer je ovde reč o krivičnom delu protiv životne sredine”, navodi se u saopštenju.

Podaci Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pokazuju da je u poslednjih 20 godina širom Srbije zabeleženo 320 slučajeva trovanja divljih ptica, a u svega nekoliko počinioci su pronađeni i kažnjeni.

Izvor: Beta, Zelena Srbija

Author: Ekoform

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *