Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije: Nova publikacija o četiri tipa ugrožavanja ptica

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) objavilo je novu publikaciju koja detaljno prikazuje četiri tipa ugrožavanja divljih ptica i daje preporuke za aktivnosti na suzbijanju problema.

Kako se navodi u saopštenju, stručne procene ukazuju da u Srbiji od nezakonitog ubijanja, trovanja i hvatanja godišnje strada 120.000 do 170.000 jedinki divljih ptica, od kojih je najveći broj prepelica, grlica, pataka i gusaka.

Foto: Pixabay (Prepelica)

“U cilju obrazovanja i podizanja svesti javnosti stručnjaci iz DZPPS pripremili su novu publikaciju koja na 32 strane prikazuje četiri tipa ugrožavanja divljih ptica, trovanje, nezakonito ubijanje iz vatrenog i vazdušnog oružja, hvatanje i zarobljavanje ptica i elektrokuciju i koliziju”, navedeno je u saopštenju.

Dodali su da su podaci, za nedavno objavljenu “Crvenu knjigu ptica Srbije”, prikupljeni za ukupno 352 pouzdano zabeležene vrste, od kojih je bilo moguće analizirati 255 vrsta ptica, a da su rezultati pokazali da se 123 vrste suočavaju sa rizikom od iščezavanja.

Medju činiocima koji ih ugrožavaju izdvajaju se lov, krivolov i sakupljanje jedinki i zagađenja koja potiču iz poljoprivrede, među kojima i trovanje pesticidima, dodaje se u saopštenju.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije već tri decenije prati pojave koje ugrožavaju faunu ptica u Srbiji.

U septembru 2017. predstavljen je prvi “Izveštaj o nezakonitom ubijanju, trovanju, hvatanju, držanju i trgovini divljim pticama za period 2000-2017. godine”, koji je obradio 1.849 dokumentovanih slučajeva u kojima je stradalo 220.886 jedinki divljih ptica.

Izvor: Beta, Zelena Srbija

Author: Ekoform

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *