Američki rijaliti s dizelašima kažnjen s 848.000 dolara zbog zagađenja vazduha

Američka TV-rijaliti serija “Diesel Brothers” koja se od 2016. godine prikazuje na kanalu “Discoveri”, o grupi prijatelja u državi Juti koji prepravljaju kamionete, sudski je kažnjena s 848.000 dolara zbog modifikovanja, stavljanje u promet i prodaje vozila koja zagađuju i imaju instalirane uređaje za varanje pri kontroli izduvnih gasova. Na kraju sudskog procesa koji je trajao četiri godine, Okružni sud Solt Lejk Sitija u državi Juta je ove nedelje, uz novčanu kaznu, izdao i trajnu zabranu aktivnosti kojima “Diesel Brothers” krše američki “Zakon o čistom vazduhu”.

Foto ilustracija: Pixabay

U presudi je detaljno opisano oko 400 prekršaja kojima su osuđeni zaobišli sisteme dizajnirane da smanje emisiju čestica i azot-oksida iz vozila s dizelmotorima.

Presuda je pobeda Udruženja “Lekari Jute za zdravo okruženje”, koje je tužilo “Diesel Brothers” pošto su na TV-kanalu “Discoveri” videli modifikovane kamionete koji izbacuju crne dim.

“Nelegalno modifikovanim dizelašima nema mesta na našim putevima”, rekao je lekar Brajan Menđ, predsednik Udruženja.

On je rekao da izrečena presuda znači da “mora da odgovara svaki biznis koji ne samo što profitira od zagađenja koje stvara njegov ručni rad, već to i slavi”.

Koul Kennon, advokat “Diesel Brothers”, rekao je da je prerano da kaže li će se žaliti na presudu.

Lekarska grupa tražila je više od milion dolara kazne i tvrdila da zakon dozvoljava sankcije do 4,4 miliona dolara.

Ali, sudija je uvažio razne olakšavajuće faktore za “Diesel Brothers”, između ostalog što su zaradili samo po oko 1.500 dolara po svakom od 50 kamioneta koje su prodali ili poklonili tokom petogodišnjeg perioda koji je pomenut u tužbi.

S druge strane, sud je procenio da protagonisti serije “Diesel Brothers” mogu sebi da priušte plaćanje kazne, jer samo jedan od njih, nazvan u emisiji “Heavy D”, inače Dejvid Sparks, i njegove kompanije, imaju prosečno 300.000 dolara prihoda godišnje za poslednje tri godine, a samo od kanala “Discoveri” 482,597 dolara.

Izvor: Beta, Zelena Srbija

Author: Ekoform

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *